Lunch box



Vad kan man tänkas få i lunchpaketet under språkresan? Ja, det beror dels på familjens vanor, men även på om du berättar vad du tycker om och inte tycker om. Här kommer en liten beskrivning av vad som kan dyka upp i lådan och lite tips för hur du ska kunna få din favoritmatlåda så ofta som möjligt. Standardinnehållet i en "lunch box" är en eller två dubbelmackor, en påse chips, en dricka och en frukt eller chokladbit. Eftersom Jersey även har franska influenser kan detta variera, men detta gäller alltså en typisk engelsk lunchlåda.

Om vi börjar med att titta på dubbelmackan kan den dels innehålla gamla bekanta pålägg som ost, skinka, tomat och kanske något salladsblad. Det finns även några mer typiskt engelska pålägg som du kanske inte provat förut, men som du borde passa på att testa. Exempel på sådana är Marmite (en mörkbrunt flytande jästextrakt) och corned beef som påminner om svensk sylta. Det är också vanligt med tonfisk (ev. med majs), bacon, kyckling och ägg som pålägg. Det är helt okej att efter några dagars lunchlådor säga till värdfamiljen att du föredrar ett pålägg framför ett annat, men banga inte att prova de engelska specialarna. Det vanligaste är vitt formbröd, men även formbröd finns på olika grovt mjöl. Mörkt bröd kallas för "rye bread". Det viktiga om du önskar något särskilt (men även annars) är att du alltid uttrycker dig tacksamt och positivt. Det är bättre att säga vad man föredrar än att klanka ner på om något inte var så gott. Tänk på att du är där för att uppleva deras matkultur och att du är gäst i deras hem.

Sedan kommer vi till chipsen, (som kallas "crisps" på engelska, eftersom "chips" betyder pommes frites på brittisk engelska). Det är inte bara de gamla svenska standardsmakerna som lättsaltade, sourcream & onion och grillchips som bjuds här. Du kan dessutom stöta på grillad kyckling, räksmak, salt & vinäger, bacon, marmite, stek, chili eller korv & tomat.

Drickan är inte lika annorlunda som sandwicharna och chipsen. Oftast är det någon slags saft eller läsk. Sist men inte minst brukar det finnas en liten efterrätt, som vanligtvis består av en frukt eller en chokladbit.

Som sagt, försök vara öppen för att prova det mesta, men ha gärna en dialog med värdfamiljen om vad du har tyckt bäst om. Precis som som svenska vuxna blir det alltid glada om man säger att något de bjudit på är gott.

...och kom ihåg, det är inte den godaste lunchboxen som vinner utan den konstigaste. ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0