Strandön


Fr.v.: Havre des Pas, St Ouen's Bay, St Aubin's Bay

Älskar du vatten, så älskar du Jersey. Om du redan valt Jersey, så älskar du antagligen vatten (eller åtminstone solen). Det finns förstås massor av stränder, men jag tänker berätta lite om dem som de flesta av er kommer att se mest av.

Havre des Pas har jag redan berättat lite om längre ner. Den stora fördelen det är att det ligger så nära St Heliers centrum. Där finns även badvakter, omklädningsrum, sötvattenduschar och café.

St Ouen's Bay ligger på Jerseys bästkust, alltså den västra sidan, och kallas även Five Mile Road Beach (motsvarar 8 km, fast jag har inte mätt personligen). Hur som helst finns det väldigt gott om sand - och vågor. Det är nämligen här STS vågsurfingkurs varit tidigare år och det är väl troligt att det blir här även i år, men jag vågar inte svära på det - än. Även vindsurfing och kitesurfing finns här, men den är otroligt populär även bland folk som bara vill sola och bada.

St Aubin's Bay sträcker sig 5 km från St Helier och västerut längs sydkusten mot samhället St Aubin. Det är sand hela vägen och eftersom den ligger i söder är det maxad tid med solsken. Populär bland solbadare, vindsurfare och vattenskidåkare. Här kan du också åka banana ride och spela beach volley m.m.

Vilken blir du mest sugen på?

Inga vanliga makaroner



I ett tidigare inlägg fick ni se hur det typiska brittiska "fikat" ser ut. När man går på franskt café är det troligare att man äter makaroner och då menar jag de färgglada marängliknande läckerbitarna på bilden. Tänk er en pytteliten hamburgare där hamburgerbrödet är gjort av maräng och köttet är ersatt med någon slags godiskräm. Finns överallt i Paris och hinner ni inte föräta er på det under våra dagar där så finns ett mysig café i St Helier som heter CoCoRico. Dit tänker i alla fall jag gå mer än en gång. Som sagt är Jersey den perfekta blandningen mellan brittiskt och franskt, så om du redan bokat resan: Grattis! Annars finns fortfarande restplatser till i sommar.

Shopping i St Helier


Shoppar på Jersey gör man framför allt i huvudstaden St Helier. De viktigaste shoppinggatorna är King Street och Queen Street. På King Street hittar man t.ex. klädbutiker som Top Shop, Esprit och Marks & Spencer (den sistnämnda har även mycket annat) eller den fantastiska krimskramsbutiken närmast i bild på höger sida, Accessorize, som även finns i Sverige sedan något år tillbaka. Två stora varuhusjättar på King Street är Voisins och De Gruchy och där kan man bl.a. hitta mer exklusiva kläder, men det gör man även i de små butikerna på Queen Street, Bath Street och Halkett Street.

De här gatorna kommer snart att vara lika välbekanta som din egen ficka, och lockar inte kläder finns även multimediakedjan HMV på bottenvåningen på Voisins varuhus, Waterstone's bokhandel på Queens Street eller Leonidas chokladbutik på Central Market på Halkett Place.

Vad har ni tänkt shoppa?

Bada i tidvatten


All photos in this post: Kees Terberg

Strax utanför centrum i huvudstaden St Helier ligger en lite annorlunda badplats. Den heter Havre des Pas och poolen där fylls naturligt på med havsvatten av tidvattnet. Jag håller på att ta reda på exakt hur det funkar, men snart vet vi alla. Hit kommer vi nämligen att åka på badutflykt under språkresan.


Passa på att vara brittisk


Kanske har du valt Jersey som språkreseort för att shoppa billigt, eller för att du älskar strandliv - i båda fallen har du valt rätt. Ett annat bra skäl till att välja Jersey är att man får chansen att njuta av det brittiska och det franska på en och samma gång. En typisk brittisk tradition är att dricka cream tea på ett klassiskt tea room. Som ni ser består det av te och scones med clotted cream och sylt. Passa på att prova när vi är på Jersey, t.ex. på Jersey Pottery!

Nedräkning


"Är hon den där Emma verkligen min ledare?"

Hur ska du som hittar hit veta om det verkligen är jag som kommer att bli just din ledare. Svaret är dessvärre: Det kan inte du (eller jag) veta, förrän STS skickar ut den informationen i mitten av juni. Däremot kan man veta redan nu att alla STS-ledare tar ett gemensamt ansvar för alla STS-elever och vi svenska ledare har oftast ett extra öga på såväl våra egna som andras svenska elever, så att alla ska ha det bra. Det går alltid bra att fråga en STS-ledare om hjälp, även om det inte är din ledare.

På resan till kursorten reser man med ledare från sitt eget land, men eftersom vi reser från olika städer kan det ibland hända att din svenska huvudledare (Course Leader) reser från en annan ort. Vi huvudledare brukar dock kontakta er innan avresa, så att ni vet vem det är som kommer att vara er extraförälder/lärare/storasyskon/guide/alltiallo under språkresan och även STS skickar ut våra kontaktuppgifter, så att ni kan kontakta oss.

Skulle du få mig som ledare så får du alltså mina kontaktuppgifter skickade till dig i juni, men även om du inte vet om jag blir din ledare, så kan jag svara på vissa frågor här på bloggen. När det gäller frågor om er bokning eller frågor om värdfamilj, så är det bättre att kontakta huvudkontoret. Kom ihåg att ni kan styra innehållet på bloggen genom era frågor.

Vill ni förresten veta mer om hur en språkresa går till, så finns det en gammal STS-elev som gjort en liten youtube-serie på 12 avsnitt, som ni hittar här. Hon var i Oxford, men de första avsnitten passar in på språkresor i allmänhet.

73 dagar kvar till äventyret på Jersey

...och någonstans därute finns alla ni som inte känner varandra än, men som inom en snar framtid kommer att vara oskiljaktiga. Det blir ofta så när man åker på språkresa. Jag saknar fortfarande gamla språkresevänner ibland och då var det ändå arton år sedan jag var språkreseelev i Hastings 1993. Tyvärr hade vi varken internetcommunities eller mobitelefoner då och brevskrivandet på gammalt hederligt rosamönstrat brevpapper rann efter några år ut i sanden. Undrar hur det gick för Jessika från Järfälla som ville bli journalist? Hoppas ni är duktigare än jag på att hålla kontakten med era nya kompisar.

Den här bloggen ska dock inte handla om mig utom vår gemensamma framtid i Paris och på Jersey. Jag vet att det brukar finnas tusen frågor från såväl er elever som era föräldrar. Istället för att bara svara på frågor över mail, så finns alltså möjlighet att göra det här via kommentarsfältet. Dessutom kommer jag att lägga ut annan intressant info allteftersom, sparsamt i början, men mer och mer ju närmare avresa vi kommer.

Ni är självklart välkomna att maila era frågor utan att de hamnar på bloggen också. Jag kommer att tillämpa en viss restriktivitet eftersom vem som helst kan läsa bloggen. Dock hoppas jag att även de läsare, som inte följer med på vårt äventyr kan ha nytta av informationen inför eventuella framtida språkresor.

Ser fram emot att träffa er allihop!
/Emma

RSS 2.0